יום שני, 25 באוקטובר 2021

ד״ר יואל רפל, היסטוריון, חוקר יהדות, סופר ועיתונאי 25.10.2021

 בס"ד

ד״ר יואל רפל, היסטוריון, חוקר יהדות, סופר ועיתונאי


במסגרת תוכניתנו "עניין גורלי" אנו אירחנו ביום שני,
ביום שני, י"ט בחשון ה'תשפ"ב 25 באוקטובר 2021 ד״ר יואל רפל, ד"ר להיסטוריה וליהדות, היסטוריון, חוקר יהדות, חוקר תולדות ארץ-ישראל, סופר,  עיתונאי ואיש רדיו בכיר. אוניברסיטת בר-אילן, אוניברסיטת טיבינגן, גרמניה. מנהל ארכיון אלי ויזל, אוניברסיטת בוסטון, כותב ומגיש הפינה 'על הפרשה' בקול ישראל.

מחקריו של יואל בסידור התפילה מתמקדים בביטויים הליתורגיים לאירועים היסטוריים בתולדות עם- ישראל בכלל ומדינת ישראל בפרט.

יואל הוא מחברם של יותר משלושים ספרים בנושאי יהדות והיסטוריה.

יואל רפל, ד"ר להיסטוריה וליהדות, בוגר אוניברסיטת בר-אילן בהיסטוריה ומדעי המדינה, מוסמך הסמינר התאולוגי היהודי בניו יורק בספרות רבנית בוגר תואר שלישי באוניברסיטת בוסטון בנושא 'המפגש בין פוליטיקה ותפילה-תפילות לשלום המלכות ולשלום מדינת ישראל'.

לימד במשך שנים רבות באוניברסיטה הפתוחה, מכללת בית ברל, מכון אבשלום, קשרי תרבות (תרבויות) ועוד.

מנהל ארכיון אלי ויזל באוניברסיטת בוסטון. כתב עשרים ושבעה ספרים וערך כשמונים ספרים, ובהם שלושה על פרשת שבוע.

פרשת השבוע היא חוט מקשר בין רבבות יהודים בכל קצוות תבל. החוט המקשר שלעולם לא יינתק. היקף הפרשה, תוכנה וזמן לימודה הם קבועים, ולכן בכוחה לאחד את כל העוסקים בה באשר הם. ההתעניינות הציבורית הגוברת והולכת בפרשת השבוע היא עדות לכך שהמקרא הוא חלק בלתי נפרד מתרבותנו היהודית, בארץ ישראל ובכל מקום בעולם. הספר כל פרשה בתורה מבוסס על בחירת פסוק או פִּסקה האופייניים לפרשה, אשר מתוכנם עולה לקח חשוב, ומהם אפשר להרחיב את העיון במקורות יהודיים נוספים.

 יואל כותב ומגיש את הפינה השבועית "על הפרשה" ברדיו 103 (בעבר ברשת ב' של קול ישראל) מדי יום שישי, ועל פיה כתב את הספר. יואל הוא מחברם של ספרים רבים בנושאי יהדות והיסטוריה. בין הספרים שכתב:מועדי ישראל - אנציקלופדיה לשבת וחג; יראה ואהבה - סיפורי חסידים; ספר השמחות - מחזור החיים היהודי; מורשת עם וארץ; סידור כלל ישראל (עם הרב י' פריד), 'מחזור התפילות ליום העצמאות'  (עם הרב ד"ר בני לאו).

יואל מרצה ומוסיף פניני ידע שלא תמיד מוכרים לקהל הרחב. בין הרצאותיו על אלי ויזל, חתן פרס נובל לשלום על פעילותו למען זכויות אדם (1986),  עסק בפעילויות חינוכיות להנצחת זכר השואה ומניעת מקרי רצח עם אחרים ברחבי העולם. בין הרצאותיו על אלי ויזל: ארץ ישראל בהגותו ובכתיבתו של אלי ויזל ו- פכים מן הארכיון, באלי ויזל הלא-ידוע ולא מוכר לקהל הישראלי. הרצאה נוספת היא הרצאה על הרב שלמה קרליבך. ההרצאה, שבחלקה תתבסס על הכרות אישית קרובה של יואל עם הרב קרליבך, תתמקד במקורותיו של אותו נוסח תפילה-מוזיקאלי חדשני ובהשפעתו על עולם בית הכנסת.

 

* למה כדאי לשים את כל הדברים שיש לנו בצד ולבוא להקשיב ליואל?*

אמר אלי ויזל ""אדם אינו יכול לברוח מעברו ומתעודת הזהות שלו". הוסיף ואמר יגאל אלון "עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל."

כאשר אנחנו מחברים את התוכנות העולות משני המשפטים האלה, אולי נוכל להבין את מדוע אלי ויזל ודר' יואל רפל עוסקים באשר הם עוסקים.

שלוש פעמים בשנה, במשך חמישים שנה, מספר יואל, התמיד אלי ויזל לעלות על במת האולם הראשי במרכז היהודי הגדול בניו־יורק, 92Y, ולשאת את הרצאתו שהוקדשה בכל פעם לדמות מרכזית בתולדות ישראל או לנושא מרכזי ביהדות.

תרומתו הגדולה של ויזל לארון הספרים היהודי היא ספריו שבהם ריכז את תוכן הרצאותיו אלה.

בריאיון שקיים איתו יואל ב־2014 הוא השיב על השאלה" " האם אתה חש שהשלמת לכתוב את שרצית על סבלך בשואה ועל ניסיונך האישי בה?" את התשובה הבאה. "אף אחד לא יכול לברוח מעצמו. השואה על מוראותיה היא בתוכי, היא חלק מהזהות האישית שלי. איך אפשר לכתוב על עקדת יצחק בלי להזכיר את השואה? הוא הדין לגבי עשרת הרוגי מלכות, כפי שזה מקבל ביטוי למשל בסיפור של רבי חנינא בן תרדיון. וכך אפשר ללכת לדמויות רבות נוספות. אי אפשר בלי זה".

השואה הייתה חלק מהזהות האישית של ויזל, והיא השפיעה על האופן שבו הוא התבונן על הדמויות ההיסטוריות שעליהן בחר לדבר ולכתוב. היא נוכחת בדרכים שונות גם בחיבוריו שאינם עוסקים בה במישרין. בעיניו, אבות האומה היהודית, חכמיה ומנהיגיה התנסו אף הם במרכיב זה או אחר של השואה.

כל הקורא בספריו של ויזל על דמויות מקראיות, תלמודיות או חסידיות, אינו יכול שלא להבחין במקום המרכזי שתופסת השואה, לעיתים במפורש ולעיתים בדרך נסתרת המחייבת קריאה מעמיקה יותר. ויזל עצמו כותב: "אפילו כאשר כתבתי על התנ"ך, על התלמוד, על ימי הביניים או על החסידות, היו כאלה שקישרו את היצירות לשואה".

אכן, כדבריו, "אדם אינו יכול לברוח מעברו ומתעודת הזהות שלו".

ד"ר יואל רפל הקים וניהל את ארכיון אלי ויזל באוניברסיטת בוסטון, והוא העורך של סדרת כתבי אלי ויזל בעברית.

 

*מה מספרת מפת עץ החיים הקבלית של יואל?*

מפת עץ החיים מתארת אדם תקשורתי, בעל מחשבה מהירה וקליטה מהירה.  אדם יצירתי, אינטואיטיבי, האוהב להיות על הבמה ובמרכז העניינים. מפתך מספרת שבאת לעולם להעמיק, ללמוד וללמד, לחקור ולהתמחות. באת לעולם להיות פרפקציוניסט, לפעול באופן שכלי, מפתך מספרת שבאת לעולם ללמוד להתחבר לרוחניות, לנשמה הפנימית שלך ולעולם המיסטיקה. אדם המתחבר לאמונה ולדת. חוכמת החיים שצברת  הופכת אותך למורה ומקור ידע לזולתך. מפתך מספרת על צורת חשיבה מסודרת, יעילה, חודרנית, תכליתית, יכולת אבחון טובה מאוד, מרשימה, מחשבה של "מצליחנים", אדם בעל חשיבה עניינית, "ראש גדול" וכוח רצון חזק.

 

היה מעניין... מוזמנים להאזין.

 


להאזנה לשעה הראשונה לחץ כאן

להאזנה לשעה השנייה לחץ כאן

להאזנה לשעה השלישית לחץ כאן

 

השירים שהושמעו בתוכנית:

הרעות- יהורם גאון

מילים: חיים גורי, לחן: סשה ארגוב

רוחמה רז-בארץ אהבתי

מילים: מוני אמריליו, לחן: לאה גולדברג

חנן יובל-שיר המעלות

מילים: מתוך תהילים לחן: יוסל'ה רוזנבלט

חורשת האקליפטוס- צוות הווי נח״ל עם צילה דגן

מילים ולחן: נעמי שמר

יוסלה רוזנבלט -המבדיל

מלים: מן התפילה

ר׳ שלמה קרליבך- ובאו האובדים

מילים: מן המקורות, לחן: שלמה קרליבך

בן ציון שנקר-׳מזמור לדוד׳

מלים: מן התפילה, לחן ?

שמעון ישראלי – הליכה לקיסריה

מלים: חנה סנש, לחן: דוד זהבי

רוחמה רז ודורית ראובני - ההר הירוק תמיד

מילים: יורם טהרלב, לחן: מוני אמריליו

אסתר עופרים-ציוניוני הדרך

מילים: אהרון אשמן, לחן: מרדכי זעירא

אברהם פריד והתזמורת הסימפונית של פראג - אדרבה

מילים: רבי אלימלך מליזנסק, לחן: יוסף גרין

מיטל טרבלסי - רב חובל

מילים: וולט ויטמן, תרגום ולחן: נעמי שמר

שולי נתן ונחמה הנדל – מי האיש

מילים : תהילים ל"ד, לחן : חיים-ברוך חייט



 יו"ר ועדת רדיו וחבר הנהלה באיגוד הישראלי לעיתונות תקופתית


                                                              קטלוג העשייה שלי



יום שני, 11 באוקטובר 2021

ד"ר שרון מור, גרונטולוגית ומרפאה בעיסוק, חוקרת ומעצימת 'סולנות' positive solitude ביום 11.10.2021

 בס"ד

ד"ר שרון מור, גרונטולוגית ומרפאה בעיסוק, חוקרת ומעצימת 'סולנות' positive solitude.


במסגרת תוכניתנו "עניין גורלי" אנו אירחנו ביום שני,
ה' בחשוון ה'תשפ"ב 11 באוקטובר 2021 את ד"ר שרון מור, גרונטולוגית ומרפאה בעיסוק, חוקרת ומעצימת 'סולנות' positive solitude.

שרון עובדת בתחום הזקנה ומומחית ללווי תהליכי זקנה והזדקנות. היא מסייעת לבני 65 ומעלה ומשפחותיהם בכל הקשור בשינויים הכרוכים בהזדקנות, במחלות זקנה ובתהליכים הקשורים במצבים מסכני חיים כלומר בטיפול פליאטיבי.

כמרפאה בעיסוק וגרונטולוגית, יש לה ארגז כלים נרחב שמשרת את האוכלוסייה הזקנה. היא מאבחנת שינויים קוגניטיביים, תפקודיים ופיזיים, מסייעת בהתאמת עיסוקי פנאי למצב האדם ומציעה מגוון קורסים הקשורים באוכלוסיית הזקנים. למשל קורס בסיסי למטפלים בזקנים, קורס סבטיים savtime  שמיועד לסבים חדשים, ולווי למטפלים בזקנים. כמו כן, בשנים האחרונות היא חוקרת סולנות. סולנות זו הבחירה של אדם להיות עם עצמו בחוויה חיובית, בעשייה משמעותית ולהנות מכך. סולנות שונה מבדידות ובידוד חברתי בתוצאותיה הטובות. שרון מצאה ממצאים מעניינים על תופעת הסולנות בקרב זקנים, במיוחד בזמן הקורונה.

 

* למה כדאי לשים את כל הדברים שיש לנו בצד ולבוא להקשיב לשרון?*

כי כולנו נזדקן!  זה תהליך שאי אפשר להימנע ממנו. לכן, עדיף לרכוש ידע וכלים כדי להבחין בתופעות שכדאי לשים אליהן לב בקרב בני 65 ומעלה. כדי שתוכלו לדעת מתי לפנות ליעוץ בהקשר שלכם או של הוריכם המזדקנים.

 כאן גם תבינו מהי סולנות, איך היא מפולחת ומה מאפיין את חווית הסולנות של צעירים וזקנים, תקבלו לגיטימציה לעסוק בסולנות ותוכלו להסביר אותה לסובבים אתכם.

*מה מספרת מפת עץ החיים הקבלית של שרון?*

מפת עץ החיים מתארת אדם בעל יכולת להיות מלך בשיתופי פעולה ולממש עבודת צוות. לאבחן חוסר איזון אצל אחרים ולפתח יכולות ריפוי. לפתח כוחות על חושיים ודמיון. אדם חברותי, הפועל למען החברה ונותן שירות. אדם המתאים עצמו לאחרים. מספר 2 על פי המשפיע התנכ"י מתאר אדם כפי שמתוארת מרים הנביאה מתאר את הרגש האימהי הפועם בכל אם ואחות, המסמל את האהבה ללא תנאי לבני האדם בכלל ולמשפחה בפרט. כפי שמרים הגתה את הרעיון לשים את משה בתיבה על מנת שלא ישליכהו ליאור – שלא יהרגו אותו.  המזל האסטרולוגי: קשת (3) ובעל איכויות ותכונות של: אדם יצירתי, יכולת ביטוי טובה מאוד, יכולת מכירה, שמח, חביב, נחמד, מקסים, חברותי, אופטימי, מאמין, זקוק לחופש ותנועה מתמדת. אדם מעניין.

 

היה מעניין... מוזמנים להאזין.

 


להאזנה לשעה הראשונה לחץ כאן

להאזנה לשעה השנייה לחץ כאן

להאזנה לשעה השלישית לחץ כאן

 

השירים שהושמעו בתוכנית:

שלום חנוך - אדם בתוך עצמו

מילים ולחן: שלום חנוך

אסתר עופרים - שירי סוף הדרך

מילים: לאה גולדברג, לחן: מיקי גבריאלוב

נחמה הנדל  - אמרת

מילים: לאה גולדברג, לחן: נחמה הנדל 

על הדרך עץ עומד - צילה דגן

מילים: איציק מאנגר, לחן: פ. לסקובסקי, תרגום: נעמי שמר

אסתר עופרים – שחרחורת

מילים: משה אלימלך, לחן: עממי פרסי

חוה אלברשטיין - ימי בנימינה

מילים: אהוד מנור, לחן: מתי כספי

אברהם טל -"אורות"

מילים ולחן: אברהם טל

יהורם גאון - אמא אמא

מילים: עמוס אטינגר, לחן: משה וילנסקי

חוה אלברשטיין - כמו צמח בר

מילים: רחל שפירא, לחן: נחצ'ה היימן

יגאל בשן - יש לי ציפור קטנה בלב

מילים: יגאל בשן ויוסי בנאי, לחן: יגאל בשן

שלמה ארצי – תתארו לכם

מילים ולחן: שלמה ארצי

דני רובס - משהו חדש מתחיל אצלי עכשיו

מילים: אילאיל תמיר, לחן: דני רובס



 יו"ר ועדת רדיו וחבר הנהלה באיגוד הישראלי לעיתונות תקופתית

                                                              קטלוג העשייה שלי



יום שני, 4 באוקטובר 2021

ראובן דורון הסבא ועידו רבינוביץ הנכד – עיתונאים כותבים, כדי ליצר עולם טוב יותר 04.10.2021

 בס"ד

ראובן דורון הסבא ועידו רבינוביץ הנכד – עיתונאים כותבים, כדי ליצר עולם טוב יותר


במסגרת תוכניתנו "עניין גורלי" אנו אירחנו ביום שני,
כ"ח בתשרי ה'תשפ"ב 4 באוקטובר 2021 את ראובן דורון הסבא ועידו רבינוביץ הנכד – עיתונאים כותבים, כדי ליצר עולם טוב יותר.

את ראובן דורון, עמיתי בהנהלת האיגוד הישראלי לעיתונות תקופתית, יו"ר הועדה לאירועים השתלמויות וסמינרים, אני מכיר זה מספר שנים. ראובן הוא "בולדוזר" של עשייה. ראובן מאמין שבעזרת נחישות, רצון, התמדה, אמונה ונתינה אפשר להשיג כל מטרה ולפתור כמעט כל בעיה.

כאשר התגייס לצה"ל התנדב לצנחנים ונשאר בצה"ל 28 שנים. זכה ללמוד לתואר ראשון ולתואר שני, בנוסף קורסים צבאיים בכירים והשתחרר בדרגת אלוף משנה.

אל הכתיבה התוודע כאשר כקצין היה עליו לכתוב פקודות, תוכניות, חומרי הדרכה ועוד. לאחר שחרורו מצה"ל, עת מילא תפקידי ניהול שונים פנה לכתיבה על מנת לעזור לסובלים מרגולציית יתר על מנת לעזור לאנשים מהשכבות החלשות יותר להתמודד עם ביורוקרטיה בלתי אפשרית. מידי פעם אף פרסם מאמרים בירחון "ירושלים שלי". ראובן אומר "עבורי עיתונאות זו פלטפורמה לא רק כדי להביא רכילות צהובה אלא להוות פלטפורמה כדי לשנות תהליכים במערכות על מנת להיטיב עם הנפגעים".

לפני מספר חודשים פגשתי את ראובן שסיפר לי כי נכדו בן ה 20, עידו רבינוביץ', אשר זה עתה השתחרר מצה"ל הוציא לאור את ספרו הראשון ״בין שטוקהולם ללימה״.

עידו מספר " אני עוסק בכתיבה מאז שאני זוכר את עצמי, זו תמיד הייתה דרכי לבטא את רגשותיי ומחשבותיי בצורה האופטימלית ביותר, הרגשתי ועדיין מרגיש יותר בנוח לשוחח עם רוב האנשים בכתב במקום בעל פה".

עידו החל את כתיבתו עוד בבית הספר העממי וזכור לו שהמאמר הראשון שכתב היה בסביבות גיל 9. לשאלה: "מהי עיתונאות עבורך?" עידו משיב " עיתונאות עבורי זו תשוקה, זה לקום ביום שבת בשמחה בידיעה שיש לי זמן וחופש לכתוב. זו דרכי לחשוף אנשים שאינני מכיר לתובנות שלי, לקבל מהם הארות והערות ולשפר את יכולת הביטוי העצמי שלי. עיתונאות זה ללמד וגם ללמוד, זו פיסה קטנה של דמותי ואישיותי על כל כתבה. כמו שצייר חותם את שמו על ציוריו, כך אני מרגיש לחתום את שמי על עוד כתבה מוצלחת."

סיקרן אותי מאד להזמין לתוכנית את הסבא והנכד על מנת לספר את סיפור כתיבתם העובר מדור לדור.

על ספר הביכורים שלו 'בין שטוקהולם ללימה' מספר עידו " הרעיון לספר הגיע כמו ברק באמצע חשכה, מין הבזק שקשה לתפוס אך מסקרן עד אין קץ. הרעיון והכתיבה של הספר ליוו אותי במשך כשלוש שנים. בין בגרויות וסיים בית הספר התיכון ועד לגיוס לצבא וההתנדבות לגלי צה״ל. הספר הוא, יותר מהכל, שלוחה שלי. כמו איבר נוסף שגידלתי וטיפחתי.

*למה כדאי לשים את כל הדברים שיש לנו בצד ולבוא להקשיב לראובן ועידו?*

על מנת להקשיב לסבא ולנכד העוסקים בכתיבה, כל אחד למטרות שונות. אולם, המטרה של כל אחד מהם הוא להעביר מסר לקוראים שלהם. מסר בו הם רוצים לעזור לייצר עולם טוב יותר בעזרת המלים הנחצבות ממוחם.

*מה מספרת מפת עץ החיים הקבלית של ראובן?*

מפת עץ החיים מתארת אדם שמספר ייעודו, כפי שמשתקף בספירת תפארת ומספר המזל האסטרולוגי כפי שמשתקף בספירת הדעת הנסתרת, עקרב, מספרים לנו על אדם שייעודו להיות מאסטר (מורה דרך) ולהוביל את בני האדם לדרך חדשה, הטובה יותר עבורם. ללמוד, לצבור ידע, לרכוש כישורים (תקשורת, כתיבה...) ולפתח כוחות, במטרה להעבירם לעולם ולהגיע לדרגת המאסטר שכן זהו ייעודו. לפתח יכולות ליצירה והגשמת רצונות המשרתים את האנושות ולברוא מציאות עבורם. להוביל ולהיות "ראש לאריות", לשמש דוגמה ומופת. לנהוג ביושרה כלפי החוקים הקוסמיים, לפתח חזון אישי ובמיוחד קולקטיבי למען האנושות. לפתח אחריות ציבורית, לעמוד מול קהל, להיות יוזם, אמיץ ונחוש, להיות אחראי, מנהיג טוב לב. יצירתי ובעל דמיון.

כל עשייתו של ראובן נועדה לשמח את האנשים ולתת להם תקווה שהם יכולים.

 

*מה מספרת מפת עץ החיים הקבלית של עידו?*

מפת עץ החיים מתארת אדם שייעודו להיות מלך ביצירתיות. לעמוד על במה ולהעביר ידע. להיות משכיל, וורבלי, מעניין, בעל יכולת ביטוי טובה מאד. להיות שמח, חביב, מקסים, חברותי, לפעול למען החברה ולתת שירות. לעודד, להעצים, לעזור ולשמח בעיקר דרך התחום היצירתי.

היכולות והכישורים המולדים, כפי שבאים לידי בספירת יסוד,  מספרים לנו, על אדם בר מזל, אשר הצלחתו תבוא מרעיונות, יוזמה, דינמיות, יכולות ביצוע אישית מדהימה והיכולת להשתנות בכל פעם שיש צורך. עידו שקט כלפי חוץ, אך נשמתו כאש היצירה.

 

את החיבור לסבא ראובן אנו רואים ביכולת המנהיגות, ביכולת הובלת הדרך וברצון וביכולת לשמח אנשים.

 

היה מעניין... מוזמנים להאזין.

 


להאזנה לשעה הראשונה לחץ כאן

להאזנה לשעה השנייה לחץ כאן

להאזנה לשעה השלישית לחץ כאן

 

השירים שהושמעו בתוכנית:

אסתר עופרים – הרעות

מילים: חיים גורי, לחן: סשה ארגוב

שלמה ארצי - נוף ילדות

מילים ולחן: שלמה ארצי

שושנה דמארי – לאור הזיכרונות

מילים: יחיאל מוהר לחן: משה וילנסקי

רמי קלינשטיין - עוד לא תמו כל פלאייך

מילים: יורם טהרלב, לחן: רמי קלינשטיין

אביתר בנאי -  לילה כיום יאיר

מילים ולחן: אביתר בנאי

שמעון ישראלי- אני מאמין

מילים: שאול טשרניחובסקי, לחן: עממי

חוה אלברשטיין - משירי ארץ אהבתי

מילים: לאה גולדברג, לחן: דפנה אילת

אריק איינשטיין - עוף גוזל

מילים: אריק איינשטיין, לחן: מיקי גבריאלוב

אביהו מדינה – אל תשליכני לעת זקנה

מילים: מתוך תהילים, לחן: אביהו מדינה

בדרכי שלי – אריק לביא

מילים: פול אנקה, לחן: קלוד פרנסואה וז'אק רבו, תרגום: אריק לביא

שושנה דמארי – אני מצפת

מילים: נתן אלתרמן | לחן: משה וילנסקי

פיקוד מרכז – שירו של צנחן

מילים: יורם טהרלב, לחן: יאיר רוזנבלום



 יו"ר ועדת רדיו וחבר הנהלה באיגוד הישראלי לעיתונות תקופתית

                                                              קטלוג העשייה שלי