יום שני, 7 באוקטובר 2024

ד"ר צבי לניר - שנה למלחמת חרבות ברזל: לנצח את הבלתי צפוי ולחיות את תקופת התבונה 07/10/2024

 בס"ד

ד"ר צבי לניר -   שנה למלחמת חרבות ברזל: לנצח את הבלתי צפוי ולחיות את תקופת התבונה 


במסגרת תוכניתנו "מדברים רדיו" אירחנו ביום שני,
ה' בתשרי ה'תשפ"ה, 07 באוקטובר 2024, את ד"ר צבי לניר. מוזמנים להאזין לתוכנית מרתקת, במהלכה נעמיק בנושאים כמו הפתעה בסיסית, חשיבה "שועלית" ו"תקופת התבונה", במיוחד לאור אירועי מלחמת חרבות ברזל. בואו לגלות כיצד תובנות אלו רלוונטיות להתמודדות עם חוסר ודאות ולהמשך צמיחה בכל גיל, תוך שיפור היכולת האישית והארגונית להתמודד עם הפתעות ושינויים בלתי צפויים במציאות משתנה, שנה לאחר פרוץ המלחמה.

בשיחה על: כיצד לנצח את הבלתי צפוי ולהפוך הפתעות לא צפויות להזדמנויות לצמיחה ושינוי, במיוחד שנה לאחר מלחמת חרבות ברזל."

צבי לניר, דמות מפתח בהבנת כישלון המודיעין הישראלי במלחמת יום הכיפורים, פיתח תובנות מעמיקות מהמלחמה שהובילו למחקר מקיף על תופעת ה"הפתעה הבסיסית". במלחמת יום הכיפורים, לניר שירת כקצין מודיעין בכיר, וחווה את קריסת הנחות היסוד של המודיעין, כשהמידע המדויק שהיה בידיהם לא מנע את ההפתעה המוחלטת שפקדה את ישראל. תובנה זו גרמה לו לחקור לעומק את הדרכים שבהן מתקבלות החלטות וכיצד פערי תפיסה בין מה שאנו מאמינים לבין המציאות הדינמית משפיעים על כך.

 

בדיוק כפי שהיה אז, כך גם באירועים של השנה האחרונה, עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל. ישראל שוב הופתעה על ידי מתקפת פתע מצד האויב, למרות אמצעי מודיעין מתקדמים. אנו מציינים שנה לפתיחתה של מלחמה זו, בה נחשף שוב פער בין כמות המידע הזמין לבין הבנתו בזמן אמת. לניר, עם מושג ה"הפתעה הבסיסית", מדגיש את הסכנות שבהתבססות על תפיסות קודמות שאינן תואמות את המציאות המשתנה. זהו מסר חשוב במיוחד עבור מקבלי ההחלטות גם במערכת הביטחונית של היום.

 

בספרו   "פנקס הכיס של השועל"  , לניר מרחיב על חשיבותה של "חשיבה שועלית" – גמישה ופתוחה, המותאמת להתמודד עם מצבים של חוסר ודאות, כמו במלחמות בהן התרחישים בלתי צפויים. המלחמה האחרונה המחישה שוב את הצורך הזה, והחשיבה השועלית היא כלי חשוב לא רק עבור קובעי מדיניות, אלא גם עבור כל אדם המתמודד עם מצבי חירום ושינויים בלתי צפויים.

 

בנוסף, רגע מכונן נוסף בחייו של לניר היה בגיל 67, כאשר קיבל מכתב שהגדירו כ"זקן". במקום לקבל את התפיסה המקובלת של הגיל, הוא פיתח את מושג   "תקופת התבונה"  , המציעה פרק חיים חדש ויצירתי לאחר גיל הפרישה. תפיסתו המהפכנית על החיים בגיל מבוגר משקפת את הרעיון כי כל אחד, בכל שלב בחייו, יכול להתחדש ולצמוח.

 

תובנותיו של לניר, הנוגעות בהפתעה הבסיסית, חשיבה גמישה ושבירת תבניות חברתיות, יעמדו במרכז השיח בתוכנית הרדיו הקרובה, המתקיימת לציון שנה למלחמת חרבות ברזל. זוהי הזדמנות לשמוע על מסעו האישי והמקצועי של לניר, וכיצד תובנותיו רלוונטיות יותר מתמיד.

מפת השם הקבלית לשם צביי

הקבלה וסוד האותיות מבססים את השם הפרטי ב-4 אותיות. כאשר חסרה אות, מכפילים את האות האחרונה עד ל-4 אותיות בשם הפרטי. אותיות השם "צ'ב'י'י'" משלבות בתוכן כוחות רוחניים ומעשיים עמוקים לפי תורת הקבלה והפרד"ס. האות צ' מסמלת צדק אלוהי ושאיפה להישגים רוחניים גבוהים, ומדגישה את התכונות של צדק, מנהיגות מוסרית ורצון לעשיית טוב בעולם. האות ב' מביאה עמה יציבות ויכולת לבנות ולהוציא לפועל דברים בצורה מעשית ומאורגנת, תוך כדי חיבור לעקרונות הבריאה. האות י', המופיעה פעמיים, מסמלת תבונה אלוהית עמוקה, ביקורתיות ואינטואיציה חדה. הכפילות של האות י' מחזקת את החיבור לתבונה ויכולת להוביל מתוך ראייה כוללת של המציאות, תוך שמירה על יחסים חברתיים תקינים ויכולת לבקר את עצמך ואת הסובבים אותך באופן חיובי ומאוזן.

לסיכום, באותיות השם 'צביי' אנו מוצאים פוטנציאל שילוב של צדק, מעשיות וחכמה היוצר דמות חזקה שמסוגלת להנהיג ולהגשים חזונות גדולים תוך שמירה על ערכים ומוסריות.

 

*מה חשיבותה של התוכנית היום ?*

התוכנית חשובה היום במיוחד כי היא מציעה כלים להתמודד עם מצבים של חוסר ודאות והפתעות לא צפויות, כמו אלה שחווינו במלחמת חרבות ברזל. שנה לאחר פרוץ המלחמה, התוכנית מספקת תובנות על ניהול משברים, קבלת החלטות תחת לחץ, והיכולת להסתגל במהירות לשינויים. במציאות הנוכחית, התכנים הנידונים בתוכנית עוזרים להבין כיצד ניתן להפוך משברים להזדמנויות לצמיחה אישית וחברתית, תוך הימנעות מהכישלונות שנגרמו מקיבעון מחשבתי בעבר.

 

* למה כדאי לשים את כל הדברים שיש לנו בצד ולבוא להקשיב לצבי?*

כדאי להאזין לצבי לניר כי הוא מציע תובנות ייחודיות על התמודדות עם הפתעות לא צפויות, ומעניק כלים פרקטיים לניהול משברים במצבי חוסר ודאות. במיוחד לאור השנה שחלפה מאז מלחמת חרבות ברזל, ההבנה שלו כיצד להפוך משברים להזדמנויות לצמיחה אישית וחברתית היא חיונית ומעשירה לכל אחד מאיתנו.

 


להאזנה לשעה הראשונה לחץ כאן

להאזנה  לשעה השנייה לחץ כאן

 

השירים שהושמעו בתוכנית:

ספי ריבלין 'אני בדרך' עם תזמורת הטיילת בניצוחו ובעיבודו של דוד קריבושי ואלביס פרסלי.

מלים: פול אנקה, לחן: הלחן נלקח מהשיר הצרפתי "Comme d'habitude" שנכתב על ידי המלחין הצרפתי ז'אק רבו.

חוה אלברשטיין - החיטה צומחת שוב

מילים: דורית צמרת לחן: חיים ברקני

דליה לביא - מי שחלם

מילים: דידי מנוסי לחן: יוחנן זראי

לו יהי - שולי נתן

מלים ולחן: נעמי שמר

לא תנצחו אותי - יהורם גאון והלהקות הצבאיות

מלים ולחן: נעמי שמר

שיר עשרת הספירות

מילים: שרון נריה בר-און, לחן וביצוע AI

                

                        יו"ר ועדת רדיו וחבר הנהלה באיגוד הישראלי לעיתונות תקופתית

                                                  קטלוג העשייה שלי



 

 

 

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה