יום שני, 14 באוקטובר 2024

נחום זקן: סיפורו של מנהיג-בין קרבות סואץ למלחמת חרבות ברזל 14/10/2024

 בס"ד

נחום זקן: סיפורו של מנהיג-בין קרבות סואץ למלחמת חרבות ברזל



במסגרת תוכניתנו "מדברים רדיו" אירחנו ביום שני, י"ב בתשרי ה'תשפ"ה, 14 באוקטובר 2024, את תא"ל (במיל.) נחום זקן. מוזמנים להאזין לתוכנית מיוחדת עם תא"ל בדימוס נחום זקן. נחום מנתח את המשותף והשונה בין שתי המלחמות הגדולות של ישראל – מלחמת יום הכיפורים ומלחמת חרבות ברזל. נחום חושף בפניכם תובנות עומק על תפקידי המנהיגים והבכירים בצבא, וכיצד החלטות גורליות מתקבלות ברגעי משבר. הצטרפו אלינו למסע בין עבר להווה, ותבינו איך ניתן ללמוד מהמלחמות ההיסטוריות של ישראל כדי להתמודד עם האתגרים של היום. אל תפספסו – זוהי תוכנית שלא תרצו להחמיץ.

בשיחה על: החשיבות של היערכות מתמדת מול פגיעות מודיעינית והפתעות אסטרטגיות

נחום זקן, גיבור מלחמת יום הכיפורים, הוא דמות יוצאת דופן בנוף הצבאי של ישראל. הוא שירת כמפקד גדוד שריון 433 במלחמה והוביל את לוחמיו בקרבות הקשים ביותר. במהלך 18 ימי לחימה רצופים, הגדוד ספג אבדות קשות – 138 נפגעים, מתוכם 34 הרוגים. כל שדרת הפיקוד נפגעה, אך למרות המכה האנושה, נחום לא חדל להוביל את חייליו להישגים. במבצע נועז, קיבל פקודה לכבוש את העיר סואץ, למרות שהגדוד נותר ללא חי"ר וללא סיוע אווירי. למרות התנאים הקשים, נחום ואנשיו הצליחו לפרוץ לעיר ולהשלים את המשימה, אף שהפקודה ניתנה ברוח מטאפורית: "סואץ אינה סטלינגרד" – דהיינו, אם העיר תיכבש בקלות. 

 

על אומץ ליבו ונחישותו, עוטר נחום זקן בעיטור העוז מטעם צה"ל. בהמשך שירותו, הוא הגיע לדרגת תא"ל, וליווה תהליכי פיתוח תורות לחימה בצה"ל. ספרו, "סואץ אינה סטלינגרד", מתעד את הלחימה הקשה והדילמות הבלתי-אנושיות שניצבו בפני המפקדים והחיילים בשטח. הספר, שנכתב ממקור ראשון, זכה להצלחה רבה ותורגם לאנגלית, צרפתית, ואף ערבית, ועתיד להתפרסם במצרים ובמדינות ערב נוספות.

 

הספר מדגיש את חשיבותו של המנהיג הצבאי בעתות משבר, ומציג כיצד תושייה, יוזמה ונחישות מובילות לניצחון. תורת הביטחון של צה"ל, המבוססת על הרתעה, התרעה והכרעה, באה לידי ביטוי בקרבות שהוביל נחום, כשהוא ממחיש את עוצמת הרוח וההתמדה מול אתגרים עצומים. המורשת שהשאיר גדוד 433, תחת פיקודו של נחום, היא סמל לגבורה עיקשת ולמסירות.

 

במלחמת חרבות ברזל, כמו במלחמת יום הכיפורים, שוב הופתעה ישראל ממתקפת פתע. שני האירועים מזכירים את החשיבות של ערנות מתמדת ולימוד מלקחי העבר. הטעויות והיוהרה של המנהיגות, שנראו בשתי המלחמות, נחרטו בזיכרון הלאומי והפכו לפצע עמוק בנפש העם. ספרו של נחום זקן מספק תובנות יקרות ערך למפקדים ולחיילים, וממחיש את החשיבות של תכנון אסטרטגי מדויק, מנהיגות בשטח, ויכולת להתעלות על נסיבות קשות ביותר.

 

מה חשיבותה של התוכנית היום ?

התוכנית עם נחום זקן חשובה מכיוון שהיא מציעה תובנות נדירות ממי שהיה בשדה הקרב והוביל חיילים בלחימה הקשה של מלחמת יום הכיפורים. נחום מביא את הפרספקטיבה של מפקד שהיה בעין הסערה המתמודד עם דילמות קשות ואבדות כבדות. בנוסף, הניתוח של הקרב על סואץ והשוואתו לקרבות אחרים בהיסטוריה, כמו סטלינגרד, מעניק עומק להבנת החלטות פיקודיות בתנאים בלתי אפשריים. התוכנית מספקת למאזינים הזדמנות ללמוד מהעבר ולהבין איך מנהיגות ואסטרטגיה משפיעות על תוצאות בשדה הקרב, גם במצבי לחץ קיצוניים.

 למה כדאי לשים את כל הדברים שיש לנו בצד ולבוא להקשיב לנחום?

כדאי לשים את כל הדברים בצד ולהקשיב לנחום זקן משום שהוא מביא איתו סיפור יוצא דופן של מנהיגות בשדה הקרב ברגעים הקריטיים ביותר של מלחמת יום הכיפורים. נחום לא רק מתאר את מה שהתרחש, אלא מנתח בצורה מעמיקה את הדילמות הקשות, את כוחה של נחישות תחת אש, ואת ההשפעה של החלטות מפקדים בשטח על חייהם של חיילים ועל תוצאות המלחמה. ההזדמנות ללמוד מניסיונו של מפקד קרבי שספג אבדות קשות אך המשיך להוביל את חייליו עד להשלמת המשימה, מספקת השראה ותובנות רלוונטיות לכל אדם שמתמודד עם אתגרים.

 


להאזנה  לשעה הראשונה לחץ כאן

להאזנה  לשעה השנייה לחץ כאן

 

השירים שהושמעו בתוכנית:

אל תשליכני לעת זקנה – דוד ד'אור ותומר הדדי

מלים: תהילים ע"א פסוק ט', לחן: אביהוא מדינה

אחי הצעיר יהודה - להקת גייסות השריון

מילים: אהוד מנור, לחן: יוחנן זראי

מלי מלי - הדסה ישורון

שיר כורדי

קום והתהלך בארץ – להקת פיקוד צפון עם יהודה אליאס

מלים: יורם טהרלב, לחן: יאיר קלינגר

חי – עופרה חזה

מילים: אהוד מנור, לחן: אבי טולדנו

שיר עשרת הספירות

מילים: שרון נריה בר-און, לחן וביצוע AI

                  

                        יו"ר ועדת רדיו וחבר הנהלה באיגוד הישראלי לעיתונות תקופתית

                                                  קטלוג העשייה שלי




 

 

 

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה