יום חמישי, 26 ביולי 2018

נעמי שמר – אינו משל ואינו חלום: תחנות בחייה של נעמי שמר


נעמי שמר – אינו משל ואינו חלום

תחנות בחייה של נעמי שמר

חייה של המשוררת ידעו הצלחות, פרסים ואינספור שירים שהפכו לחלק מפסקול חיינו, אך גם משברים, בעיות בריאותיות וגירושין. המפה הטארונומרולוגית מלווה את נעמי שמר בתחנות חייה.

נעמי שמר נולדה ב-13.7.1930 כנעמי ספיר (בת מאיר ורבקה), וחתומה על שירים רבים, וביניהם אלו שהפכו נכסי צאן ברזל במורשת הישראלית. כבת מזל סרטן, אהבה חלומות, נוסטלגיה, ערגה, תשוקות, אהבה ונתינה ללא גבולות, וזה מה שמחבר בין מפתהּ לבין יצירתה.

הראש בעננים, רגליים על האדמה
ניתן ללמוד רבות מנעמי שמר ומחייה, ואחד המאפיינים של המשוררת, הבא לידי ביטוי בסיפור חייה ובשיריה, הוא שמעולם לא ברחה מן המציאות, אלא תמיד ביקשה להפנות את תשומת לבנו אל היסודות החיוביים של החברה והעם. היא לימדה אותנו שלא לשווא חצבנו אבן בהר, "כי מן האבנים האלה ייבנה המקדש".

היא לימדה אותנו לא רק להתלונן, אלא לומר תודה "על כל אלה", כי מציאות חיינו אינה מובנת מאליה; וגם כשאנחנו סופגים "מכה אחר מכה", נזכור שמדובר בכאבים חיוביים של "חבלי משיח, הנה זה בא היום". ועוד ידעה להזהיר את אויבינו: "אבוי לו מעוקצי ואבוי לו מדִבשי, אבוי למבקש נפשי".

נעמי שמר לא טייחה את המציאות, כפי שטענו נגדה ביקורות מסוימות, אלא פשוט ראתה אותה בצורה אחרת. החברה הישראלית מזדהה עם שיריה, משום ששירתה נוגעת בנימים עמוקים בנפשה, ומכיוון שהיא עשתה את מה שרוב אנשי הרוח במערב שכחו מזמן: רוממה את רוח העם. אצל נעמי שמר, יש מצוי ויש רצוי, והרצוי האידיאלי מלא תקווה, וטוב לשאוף אליו, כי מה שעברנו היה קשה ומייאש הרבה יותר. במובן זה, הלכה המשוררת בעקבות רבים וטובים כביאליק ואלתרמן, וכן כמו נפתלי הרץ אימבר, מחבר ההמנון הלאומי שעודד את העם: "עוד לא אבדה תקוותנו" כל עוד "נפש יהודי הומייה", בעוד עינינו מתמידות לצפות לעבר ציון.

חזון נעמי
שירים אישיים רבים קיימים בספר שיריה הראשון של נעמי שמר, "כל השירים", שיצא אחרי מלחמת ששת הימים. בכל זאת, בחרה שמר לפתוח בשיר "מחר" - גרסה רעננה לחזון אחרית הימים. יש משמעות מכריעה לשיר הפתיחה שמשורר בוחר להציב בראש מפעלו הספרותי. הוא מלמד על תפיסתו העצמית ביחס לייעודו כמשורר.

פתיחת השיר חוזה שיום אחד נפליג בספינות "מחוף אילת עד חוף שנהב", ומעלה בזיכרוננו את גדולת ממלכת שלמה בזמן הבית הראשון – "אַחַת לְשָׁלֹשׁ שָׁנִים תָּבוֹא אֳנִי תַרְשִׁישׁ נֹשְׂאֵת זָהָב וָכֶסֶף שֶׁנְהַבִּים..." מול "וְכִתְּתוּ חַרְבוֹתָם לְאִתִּים וַחֲנִיתוֹתֵיהֶם לְמַזְמֵרוֹת" של ישעיהו. שמר גם חזתה כי: "על המשחתות הישנות, יטעינו תפוחי זהב" מול "וְגָר זְאֵב עִם כֶּבֶשׂ... וְנַעַר קָטֹן נֹהֵג בָּם", וכתבה "בכל המשעולים, ארי בעדר צאן ינהג".

מול חזון שיבת ציון ובניין הארץ, למשל, בעמוס: "הִנֵּה יָמִים בָּאִים... וְשַׁבְתִּי אֶת שְׁבוּת עַמִּי יִשְׂרָאֵל וּבָנוּ עָרִים נְשַׁמּוֹת... וּנְטַעְתִּים עַל אַדְמָתָם", ציירה שמר מראה עדכני: "מחר יקומו אלף שיכונים, ושיר יעוף במרפסות, ושלל כלניות וצבעונים יעלו מתוך ההריסות". ומול "לֹא יִשָּׂא גוֹי אֶל גּוֹי חֶרֶב, וְלֹא יִלְמְדוּ עוֹד מִלְחָמָה", דיברה על היום שבו "הצבא יפשוט מדיו" ובמקום תרגילי סדר, "לִבֵּנוּ יעבור לדום".

"כל זה אינו משל ולא חלום, זה נכון כָּאור בצהריים". בניגוד למשל ולחלום העמומים, הנבואה ברורה כאור צהריים עז ("אספקלריא מאירה" בלשון חכמינו, כדימוי לנבואה בדרגתה העליונה). "נכון" גם במובן של הִתְאַמֵּת. שמר קוראת לנו לפקוח עיניים ולראות שה"מחר" של נביאינו מתגשם בנו "היום". ואם יש עיכובים, אל ייאוש: "אם לא מחר, אז מחרתיים".

משירי נעמי שמר ניתן ללמוד רבות: על ערכי הסבלנות והסובלנות, על הפניית מבט ישיר אל המציאות תוך התמקדות בטוב ובאופטימי, ועל תקווה. גם דרך המפה הטארונומרולוגית של נעמי שמר, אפשר ללמוד, והפעם על ילדותה, בגרותה, יצירתה וחייה של המשוררת.

תקופת הילדות: שילוב דיסהרמוני של כוכבים
מפת עץ החיים הקבלית נעמי שמר
ספירת יסוד 4=13 מאפיינת את תקופת הילדות. צירוף הכוכבים הוא שמש המסמל את מזל אריה מיסוד האש, כוכב צדק (יופיטר) המסמל את מזל קשת מיסוד האש, וכוכב (מרקורי) המסמל את מזל בתולה מיסוד האדמה. שילוב שלושת הכוכבים שחלקם דיסהרמוניים (אינם מסתדרים זה עם זה), יצר את מרב בעיותיה בילדותה, ובין היתר, הקשה עליה בתחום המוזיקלי לטובת פריצת הדרך.

התובנה המגיעה בבגרותו של האדם, מביאה את הערך של התיקון האישי. זוהי תקופת שבה קל להשיג מטרות באמצעות עקשנות ועיקשות, התמדה עד השגת המטרות. מומלץ להימנע בה מתאונות ומשברים בגפיים, זוהי תקופה שבה המחשבה הראשונה תמיד שלילית ותקופה שבה מתפתחות הפרעות קשב וריכוז. מספר קארמתי זה מאפיין בין היתר את הפוטנציאל למחלות ממאירות, שכן, מאבק פנימי בלתי נגמר עם המציאות יוצר סטרס מתמשך העלול לגרום למחלות קשות. תקופה שבה עלולים להתפתח הצטברות כעס וחוסר רצון להסתגל, תקופה שבה נפגעים מהר נפשית ורגשית, תקופה שבה יש קשיים במערכת הזוגית ונטייה לגירושין, כפי שהיה אצל נעמי שמר שהתגרשה בתחילת שנות השישים כפי שצפוי היה לה, ועל כך יפורט בתקופות החיים בהמשך.

התחלה מאוחרת לקריירה מופלאה
מפת ילדותה אינה מאפשרת לה לכתוב שירים, שכן היא מפה חלשה מאוד הנוטה לתחום הטיפולי (ספירות חסד-גבורה 7=16 שעובדים במקצועות של 6). היא התחתנה בשנת 1954, ואת שירה הראשון כתבה רק בשנת 1957, שלוש שנים לאחר שמפתה השתנתה, התחזקה ואפשרה מההיבט האנרגטי לכתוב ולשיר.

אחת הסיבות שבגללן היה קשה למשוררת לעתיד להתחיל לכתוב שירים עד שנת 1957, באה לידי ביטוי בספירת הדעת הנסתרת 2 המאופיינת על ידי הכוכב ירח (מסמל באסטרולוגיה את מזל סרטן מיסוד המים). המפה מספרת כי מזלה האסטרולוגי "דורש" ממנה להצליח בשיתופי פעולה.

המפה מתארת אותה כבעלת איכויות ותכונות של אדם רגיש, עדין, מעדיף עבודת צוות, חברותי, מופנם, שקול, צנוע, גמיש, משתף פעולה, מכיל, מטפל, תומך, אינטימי, מעודן, נעים, מעניק, רומנטי, שקט, פועל בשקט, אוהב שלום, רגוע, מתחשב, שמרן, נוסטלגי, שומר על הקיים וביישן.

מבנה אישיות: גם נעמי שמר אהבה להיות בבית
ספירת תפארת 6=33 במפתה של נעמי שמר מאופיינת על ידי הכוכב נוגה (ונוס) המסמל את מזל שור מיסוד האדמה. אחד המאפיינים של ספירת תפארת 6=33 הוא עגלגלות ויופי נשי כפי שהייתה במציאות. 

על פי המפה, ייעודה הוא: להיות משפחתית, מאוזנת, לפעול בהרמוניה, לפעול למען החברה, להיות חברותית, לגשר בין אנשים, להיות תרבותית, בעלת כישורי שירה, אמנות, יופי ואסתטיקה.

מבנה אישיותה כולל את התכונות הבאות: משפחתיות, ביתיות, אהבת ילדים ונתינה אינסופית. נעמי שמר הייתה אדם בעל נטייה מובהקת לאמנות, לכתיבה רהוטה, ליופי ולאסתטיקה.

קריירה של רעיונות, יצירתיות והצלחות
ספירת כתר 1 במפתה של נעמי שמר מאופיינת על ידי הכוכב שמש, המסמל את מזל אריה מיסוד האש ומאפשר לממש הצלחות בכל תחום. סגנון החשיבה שליווה אותה, סייע לה מאוד בכל הקשור בעבודה בתחום היצירה והכתיבה, והוא נחשב לאחד מסגנונות החשיבה הטובים ביותר שתמיד מובילים להצלחה.  

מטרת ספירת הכתר: ספירת כתר מאפיינת את יכולת החשיבה והשאיפות. אדם שהוא מלך ברעיונות, בעל סגנון מחשבה מהיר, החלטי, ממוקד, אנרגטי ומקורי. יש בו היכולת לייצר רעיונות תוך כדי חדשנות אין-סופית. זוהי אישיות דומיננטיות שחשובה לה קבלת הכרה וכבוד.  
     
משדרת עוצמה וסוחפת אחריה אחרים
ספירות חסד-גבורה וספירת בינה 8 במפתה של נעמי שמר מאופיינות על ידי הכוכב שבתאי (סטורן) המסמל את מזל גדי מיסוד האדמה.

מפתה מספרת על אדם בעל כישורים בלתי רגילים בתעסוקה, על יכולת ביצוע מעולה בכל תחום. נוסף על כך, מספרת המפה על יכולת לעמוד בהצלחה מרובה מול קהל גדול ועצום ולסחוף אחרים. כישורים אלו תמכו ביכולת הכתיבה והשירה של נעמי שמר.   

בעיות בתחום הזוגי
ספירת נצח 5=14 – צירוף הכוכבים השולטים הם: שמש המסמל את מזל אריה מיסוד האש, כוכב מרקורי המסמל את מזל בתולה מיסוד האדמה, וכוכב מרקורי המסמל את מזל תאומים מיסוד האוויר. שילוב שלושת הכוכבים שחלקם דיסהרמוניים, יצר את מרב בעיותיה במיוחד בתחום הזוגי. 
   
בריאות: ספירת נצח 5=14, ספירת יסוד 4=13 וספירת תפארת 6=33 מתארות מחלות (לחות וקור) הקשורות לסוכרת ולמחלות קשות.  
    
התקופה היצירתית ושיאי ההצלחה
בין הגילאים 30-48, הייתה נעמי שמר בשיא הצלחתה, ויכולותיה האישיות הגיעו לשיאים פורצי גבולות. היקום דרש ממנה להיות הראשונה והמצליחה ביותר, ומפתה האישית אפשרה לה לממש את המתנות הנעלות: הצלחה והובלת דרך.

השיא 1 מאופיין על ידי הכוכב שמש המסמל את מזל אריה מיסוד האש ומתאר הצלחה ללא תנאי. ההצלחה נובעת מפעילות המאפשרת התחלות חדשות, והיא אפשרה לה להיות הראשונה בתחומה. תקופה טובה להישגים מרשימים, תקופה של יוזמה והובלה, לעמידה על במה ולהעברת ידע ושפע רעיונות מקוריים.    
  
שיא כוחה היצירתי
בשנת 1974 הוציאה נעמי שמר אלבום מיוחד של שירי ילדים. בתקופה זו, הייתה המשוררת בשנה אישית 4=22, המתארת את תקופת שיא הכוח ושיא ההצלחה בתחום היצירתי.

בשנת 1981 הוציאה את אלבומה "על הדבש ועל העוקץ". בתקופה זו הייתה בשנה אישית 2=11 המתארת את תקופת שיא הכוח ושיא ההצלחה בתחום היצירתי.
השיר "ירושלים של זהב" יצא לאוויר העולם במאי 1967. בתקופה זו, הייתה נעמי בשנה אישית 6 שנה המזוהה עם מדינת ישראל, ובחודש אישי 2=11.

בעיות בריאותיות
המחזור (4=13) מאופיין על ידי צירוף הכוכבים: שמש המסמל את מזל אריה מיסוד האש, כוכב צדק (יופיטר) המסמל את מזל קשת מיסוד האש, וכוכב (מרקורי) המסמל את מזל בתולה מיסוד האדמה.

שילוב שלושת הכוכבים שחלקם דיסהרמוניים (אינם מסתדרים זה עם זה), גרם את מרב בעיותיה, במיוחד בתחום הבריאות. תקופה של מוגבלות מסוגים שונים, כמו נכות פיזית, נפשית, מסגרתית ומחלות קשות. תקופה עם בעיות פיזיות, עודף משקל. תקופה שבחוויה הפנימית היא מתסכלת, אינה נעימה ומעצבנת.  

לסיכום, ניתן לראות כי המפה הטארונומרולוגית מלווה את תחנות חייה של נעמי שמר ומתארת בדיוק את שחוותה במהלך חייה, ובמיוחד את הצלחותיה בתחום היצירה ואת מחלתה הקשה. 


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה